Jesu li dječje ležaljke štetne za vašu bebu – istina ili mit?

Objavljeno

[ux_banner height=”500px” bg=”29502″]

[/ux_banner]

Prilikom potrage za najboljom opremom za bebe, teško da možete izbjeći pojam za pretraživanje “bouncer/ležaljka za bebe” koji je nezaobilazna stavka svih vaših popisa potrebne dječje opreme.

S obzirom da na tržištu postoji jako puno različitih modela i brandova dječjih ležaljki, odabir najbolje može bit itekako zbunjujuć. Osim različitih modela i funkcija samih ležaljki, tržište je preplavljeno i podijeljenjim mišljenjima o tome koliko vremena beba zapravo smije provesti u ležaljci, odnosno bounceru. Prema tome, nije ni malo čudno da vam ova kategorija dječje opreme zadaje pravu glavobolju!

[row v_align=”middle”]

[col span=”6″ span__sm=”12″]

Rođenjem mališana cijeli vaš svijet se mijenja, ali ne staje! Uz fokus i svu usmjerenu pažnju na ta mala bića, ipak postoje trenutci kada trebate nastaviti s praktičnim i svakodnevnim obavezama kao što su tuširanje, kuhanje i sl. i želite da je i u tim trenutcima vaša beba na sigurnom i udobnom mjestu. Tu dolazimo do pravog pitanja:

Kako odabrati najbolju ležaljku od svih dostupnih na tržištu?

Kako bi vam olakšali cjelokupan proces razmišljanja i kupovine, u nastavku donosimo odgovore na najčešće mitove koji se povezuju uz korištenje dječjih ležaljki.

Jeste li znali da se vaša beba razvija brže u prvih nekoliko mjeseci života u usporedbi s bilo kojim drugim razdobljem u prvoj godini života? Zbog toga je iznimno bitno uložiti u proizvode koje koristite od prvog dana rođenja vaše bebe i koji prate razvoj te se razvijaju skupa s vašim mališanom.

[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″]

[ux_image id=”29511″]

[/col]

[/row]
[title text=”Mit #1: Korištenje ležaljke za bebe može dovesti do nepravilnog tjelesnog držanja” tag_name=”h4″ size=”106″]

Duži vremenski period u ležaljci potencijalno bi mogao ugroziti tjelesno držanje vašeg mališana. Važno je pridržavati se savjeta Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja navodi kako bebe ne bi smjele biti u istom položaju duže od jednog (1) sata. Stoga savjetujemo da vaša beba u ležaljci ne provodi duže od jednog (1) sata u komadu tijekom dana. Odmori u ležaljci su poželjni nekoliko puta dnevno sve dok ste sigurni da beba dobiva potrebnu ergonomsku potporu od glave do kukova. Također vam savjetujemo da mijenjate lokacije i položaje u kojima vaša beba provodi vrijeme – u vašem naručju, u nosiljci, kolicima, krevetiću, gnijezdu i sl.

Kako biste svojoj bebi omogućili optimalan ergonomski položaj dok nije u vašem naručju, definitivno potražite ležaljke koji imaju uklonjivi ergonomski umetak za novorođenče i odgovarajuću potporu duž cijelog tijela. Kako beba raste potrebno joj je više prostora i vrijeme je to kada se umetak uklanja iz ležaljke i kada je ergonomska potpora same ležaljke izuzetno bitna.

Sukladno rastu bebe potrebno je obratiti pozornost i kod položaja, odnosno nagiba koje određena ležaljka ima – on bi se trebao prilagođavati potrebama i rastu vaše bebe. Za novorođenčad je najprikladniji ležeći položaj, dok je uspravan položaj prikladan za sjedenje, čitanje i opuštanje vaših mališana.

[ux_image id=”29575″]

[title text=”Mit #2: Ležaljku nije preporučljivo koristiti od rođenja nego tek od otprilike 3 mjeseca starosti bebe” tag_name=”h4″ size=”106″]

Ležaljku je prikladno koristiti od rođenja ako ona dolazi s ergonomskim umetkom za novorođenče. To je proizvod koji vam olakšava svakodnevicu, a vašoj bebi pruža udobno mjesto za odmor. Dječja ležaljka je praktičan pomoćnik u svakodnevnom životu, a dodatna stvar na koju trebate obratiti pozornost je težina i lakoća premještanja po vašem domu i svim vašim putovanjima.

[ux_image id=”29518″]

[title text=”Mit #3: Ležaljke mogu ometati bebino disanje” tag_name=”h4″ size=”106″]

[row v_align=”middle”]

[col span=”6″ span__sm=”12″]

[ux_image id=”29562″]

[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″]

Često možemo čuti izjave poput: “Novorođene bebe još nemaju samostalnu kontrolu držanja glavice i nije li zbog toga provođenje vremena u dječjoj ležaljci opasno?”

U prvom tromjesečju beba može okrenuti glavu u stranu do kuta od 45 stupnjeva. Dosta ležaljki na tržištu nema dovoljno prostora i odgovarajuću podršku za bebin zatiljak (stražnji dio glave). Kao rezultat toga, beba spušta bradu na prsa što istodobno dovodi do nagnutog položaja glave i onemogućuje okretanje. U najgorem slučaju, ovakav položaj može dovesti do ometanja dišnih puteva.

Dobro dizajnirana ležaljka podrazumijeva dovoljno prostora za bebinu glavu i njezino neometano pomicanje. To se postiže blagim udubljenjem odvojivog umetka za novorođenče i manjom napetosti tkanine sjedećeg dijela u najnižem položaju. U kombinaciji s ergonomskom potporom za kralježnicu, zdjelicu i nogice, nećete morati brinuti o problemu s disanjem.

[/col]

[/row]
[title text=”Mit #4: Ležaljke pretjerano stimuliraju i sprječavaju fizičku blizinu” tag_name=”h4″ size=”106″]

Što znači prekomjerna stimulacija? Prekomjerna stimulacija je situacija u kojoj dijete doživljava više podražaja – iskustava, osjeta, zvukova ili aktivnosti – nego što je sposobno podnijeti. Svaka beba i svako dijete su različiti u tom pogledu. Savršena razina stimulacije za jednu, može biti prevelika za drugu, a stvari koje opterećuju jednu bebu mogu zapravo biti opuštajuće za drugu.

Ovo su neki od znakova kojima beba u dobi do godinu dana pokazuje da joj je ‘previše’:

  • okretanje glave
  • uznemirenost ili znakovi umora kao što su ‘cendranje’ i zijevanje
  • neutješno plakanje koje može varirati intenzitetom i trajanjem
  • beba može zaspati iako joj nije uobičajeno vrijeme spavanja
  • istezanje tijela, mahanje rukama, udaranje nogama, stiskanje šaka
  • ponaša se kao da je gladna i želi sisati iako ne bi trebala biti gladna

Znakovi djece od 1 do 3 godine da su pretjerano stimulirana:

  • uznemirenost i prigovaranje
  • tantrumi
  • plakanje i nemogućnost da objasni što nije u redu
  • odbijanje obavljanja jednostavnih, svakodnevnih zadataka

Ležaljke koje koriste tehniku prirodnog ljuljanja omogućavaju da vaša beba svojim samostalnim pokretima regulira jačinu samog ljuljanja. Naravno da ne postoji bolji osjećaj od držanja bebe u naručju ili nošenja u nosiljci. Zbog toga su ležaljke zamišljene kao vaši svakodnevni i privremeni pomagači, no nikako kao trajno rješenje umirivanja bebe.

[title text=”Mit #5: Ležaljke su opasne za bebe i štetne za leđa roditelja” tag_name=”h4″ size=”106″]

[row v_align=”middle”]

[col span=”6″ span__sm=”12″]

Za proizvod koji se koristi svakodnevno, sigurnost i ergonomija ne bi smjele biti ugrožene. Prilikom izbora ležaljke obratite pažnju da proizvod ima široku bazu i lako dostupnu pedalu za podešavanje različih položaja, odnosno nagiba.

To vam omogućuje brzu prilagodbu nagiba bez potrebe za saginjanjem što uvelike štiti vaša leđa.

Sigurnost bebe u ležaljci je također jako bitna stoga izaberite ležaljku koja u sebi ima sigurnosni pojas s kopčama koje se lako i jednostavno podešavaju ovisno o razvoju vaše bebe.

Nikako nemojte propustiti pročitati sigurnosne upute za korištenje bilo kojeg proizvoda!

[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″]

[ux_image id=”29539″]

[/col]

[/row]

Ležaljke uvijek treba koristiti na ravnim površinama u razini poda. Ne preporuča se postavljanje ležaljke na visoke razine, kuhinjske površine, blagovaonske stolove ili neravne površine.

Također, luk s igračkama, ukoliko postoji, nikada nemojte koristiti kao ručku za nošenje/prenošenje ležaljke. Svoju ležaljku postavite u prostoriju koja je lako dostupna sa svih strana te budite sigurni da se ležaljka ne može slučajno srušiti ili sklopiti dok je beba u njemu. Za kraj, nikada ne ostavljajte svoju bebu u ležaljci bez nadzora!

[ux_image id=”29544″]

[divider]

[title text=”ergobaby preporuka” size=”156″]

[section label=”Simple Light” bg_color=”rgb(245, 245, 245)” padding=”60px” height=”300px” border=”1px 0px 0px 0px” border_color=”rgb(235, 235, 235)”]

Evolve ležaljka 3u1

Ergobaby Evolve ležaljka 3u1 dizajnirana je tako da pruža podršku vašem mališanu od prvog dana. Dizajnirana je u suradnji s pedijatrima i trenutno je jedina ležaljka koja ima AGR certifikat kao proizvod potpuno zdrav i ispravan za kralježnicu bebe. Može se koristiti od rođenja (2,5 kg) sve do 13,2 kg.

[ux_image id=”29557″]

 

Udobna ležaljka za novorođenče, umirujuća ljuljačka za bebu i zabavna dječja stolica – sve u jednom!

[/section]