SAVJETI KAKO ODABRATI I ISPRAVNO NAMJESTITI ERGOBABY NOSILJKU

Objavljeno

[ux_image id=”31984″]

[title style=”center” text=”Pravilno namještanje nosiljke osigurava ugodno nošenje”]

Jeste li ikada isprobali nosiljku i niste se baš osjećali ugodno u njoj? Je li vas previše stiskalo ili možda čak i boljelo? Jesu li vam leđa bila napeta? Ili vam se nosiljka jednostavno činila prevelikom za ramena? Ako je bilo što od navedenog razlog zašto ste se odlučili ne koristiti nosiljku, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako ispravno namjestiti nosiljku i osigurati udobnost za vas i vašu bebu.

Ergobaby u svojoj ponudi ima velik broj različitih modela nosiljki koji će zasigurno zadovoljiti baš svaki ukus. Osjećate li se ugodno dok nosite ili ne, najčešće ovisi o tome je li nosiljka dobro i točno prilagođena vašem tijelu. U nastavku pročitajte kako ispravno namjestiti svoju nosiljku.

S čime započeti, marama ili nosiljka?

Za sve koji se prvi puta susreću s nošenjem objasnit ćemo razliku između određenih modela nosiljki. Ergobaby u svojoj ponudi ima elastičnu maramu koja se postavlja vezanjem oko tijela i pruža jedan položaj nošenja te nosiljke, kao što su Embrace, Omni Breeze, Omni Dream, Adapt ili Aerloom – koje imaju strukturiraniji oblik i kopče na pojasu oko struka i naramenicama pomoću kojih se postavljaju na vaše tijelo i podešavaju.

[row]

[col span=”6″ span__sm=”12″]

[ux_image_box img=”31990″ image_height=”100%” image_size=”original”]

Aura marama 

Lagana, prozračna i idealna za prve mjesece. Omogućava nošenje u položaju prema roditelju, a više informacija o ovom modelu pročitajte na linku.

[/ux_image_box]

[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″]

[ux_image_box img=”31994″ image_height=”100%” image_size=”original”]

Embrace/Embrace Soft Air Mesh

Embrace nosiljka je hibridna – jednostavna je za korištenje kao strukturirana nosiljka, ali mekana i udobna popust marame te nudi tri različita ergonomska položaja:

 • Novorođenče (ispod 58,4 cm)
 • Dojenče, prema roditelju (iznad 58,4 cm)
 • Dojenče, prema naprijed (iznad 66 cm)

[/ux_image_box]

[/col]

[/row]
[row]

[col span=”6″ span__sm=”12″]

[ux_image_box img=”32003″ image_height=”100%”]

Aerloom

Naša Aerloom nosiljka izrađena od FORMAKNIT™ materijala omogućuje vam nošenje bebe u tri različita ergonomska položaja:

 • Naprijed prema roditelja
 • Naprijed prema van
 • Nošenje na leđima

[/ux_image_box]

[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″]

[ux_image_box img=”32007″ image_height=”100%”]

Adapt

Adapt nosiljka meke strukture nudi tri različita ergonomska položaja nošenja:

 • Naprijed prema roditelju
 • Nošenje na boku
 • Nošenje na leđima

[/ux_image_box]

[/col]

[/row]
[row]

[col span=”5″ span__sm=”12″]

Omni Breeze

Osim materijalima, naše Omni Breeze i Omni Dream nosiljke ističu se položajima nošenja:

 • Naprijed prema roditelju
 • Naprijed prema van
 • Nošenje na boku
 • Nošenje na leđima

Ovdje pročitajte više o našoj najprozračnijoj Omni Breeze nosiljci.

[/col]
[col span=”7″ span__sm=”12″]

[ux_image id=”32016″ image_size=”original” height=”100%”]

[/col]

[/row]

Prilikom odabira nosiljke, jako je bitno uzeti u obzir vaše potrebe i što želite da vaša nosiljka ima. U tome vam mogu pomoći konzultacije sa savjetnicama za nošenje ili prodajno osoblje u dućanu za koji ste se odlučili.

[title text=”Prilagodba Ergobaby nosiljke: korak po korak do savršenog namještanja” tag_name=”h4″]

1. Odredite ispravnu visinu nosiljke

[ux_image id=”32028″ image_size=”original”]

Za sve položaje nošenja, postoji pravilo da svoju bebu postavite na visinu poljupca. To će vam pomoći pronaći pravo mjesto za pojas oko struka. Često je položaj pojasa viši nego što prvotno mislite i osobe nakon carskog reza trebaju postaviti pojas dovoljno visoko da isti ne vrši pritisak na ožiljak i vrijeđa ga. Idealna visina vaše bebe je kada možete lako poljubiti tjeme bebine glave bez savijanja vrata previše prema naprijed.

2. Naramenice paralelne u H-položaju ili prekrižene?

[ux_image id=”32034″ image_size=”original”]

Postoje dva načina podešavanja naramenica na našim Omni i Adapt modelima nosiljki – “klasičan” paralelni H položaj naramenica ili križne naramenice na leđima. Ovisno o vašim fizičkim proporcijama, jedno ili drugo može biti opcija za vas. Također, možete se prebacivati između dva položaja naramenica ovisno o tome koliko nosite i u kojem položaju. Primjerice, ženama sitnije građe često je ugodnije ako su naramenice prekrižene. Ako imate šira ramena, vjerojatno će vam više pristajati H-oblik. U svakom slučaju savjetujemo da isprobate oba položaja i izaberete onaj koji vam više odgovara.

3. Namještanje i zatezanje naramenica i kopče na leđima

[ux_image id=”32041″]

Kako bi se osigurala optimalna raspodjela težine na leđima, važno je ispravno zategnuti obje naramenice i kopčicu na leđima.

Optimalan položaj kopče na leđima je u pravilu na sredini lopatica, točno iznad mjesta na kojem se nalazi pojas grudnjaka, ukoliko ga, naravno, nosite. Ako je pojas postavljen previsoko, velika težina i opterećenje su na vratu, dok s druge strane, ako je postavljen prenisko, uzrokovat će napetost i bol u leđima. Pojas na leđima je potrebno čvrsto zategnuti kako bi se naramenice fiksirale i kako se ne bi okretale prema unutra ili prema van. Velika prednost Ergobaby nosiljki je prilagođavanje svakom obliku tijela što osigurava da svatko tko poželi nositi može nositi na pravilan i udoban način.

Ako vam je teško dosegnuti do stražnje kopče na leđima i samostalno je podesiti, to možete učiniti prije nego što bebu postavite u nosiljku. Taj način postavljanja zove se “T-shirt” metoda ili način oblačenja kao majicu. Kako postaviti nosiljku na ovaj način možete pogledati na linku.

Kako bi nošenje bilo udobno i sigurno, važno je pravilno zategnuti naramenice i to jednako sa svake strane. Ako vam zatezanje naramenice ide teže, jednostavno stavite ruku pod bebinu guzu, lagano ju podignite kako biste smanjili opterećenje i zatim zategnite naramenice.

[title text=”Pravilno podešavanje Ergobaby nosiljke: Izvršite provjeru u 10 točaka!”]

Sljedeći popis za provjeru trebao bi vam pomoći da budete sigurni da je nosiljka dobro namještena i da ste spremni za šetnje:

[ux_image id=”32049″ image_size=”original”]

Dijete

 1. Glava je podržana do sredine uha (novorođenče) ili potiljka (starije bebe)
 2. Leđa adekvatno podržana u prirodnom položaju
 3. Potpuno podržana bedra smještena u panelu nosiljke
 4. Koljena blago okrenuta prema van, potkoljenice slobodne za kretanje
 5. Lice je vidljivo i dišni putevi su čisti
 6. Ruke savijene, u nosiljci i slobodne za kretanje
 7. Optimalna tjelesna temperatura i prikladna odjeća

U toplim danima zaštitite bebu šeširićem i laganom odjećom; u hladnim danima, razmislite o zaštiti rukavicama, čarapama, kapom ili zimskom zaštitom za nosiljke.

Roditelj

8. Pojas je na ispravnoj visini, bebina glava na visini poljupca

9. Pojas/kopča na leđima točno na sredini lopatica

10. Lumbalna potpora centrirana na sredini donjeg dijela leđa

Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica oko postavljanja nosiljke, slobodno nam se obratite putem e-maila na [email protected] ili putem društvenih mreža.