Kako nošenje djece može pomoći roditeljima u izvanrednim situacijama kao što je ova

Objavljeno

Svi sanjamo o tome da imamo mirno i sretno dijete. Međutim, stvarnost je često drugačija. Jeste li doživjeli da beba plače neprestano bez obzira na što pokušavate? Prirodno je da imamo potrebu da ih umirimo, jer instinktivno predosjećamo da kada beba/dijete plače nešto nije u redu, ili ima neku nezadovoljenu potrebu. I trenutna situacija u kojoj se preporučuje izolacija i boravak u zatvorenom prostoru uzrokovat će pojačanu potrebu djece za pažnjom kao i osjetljivost roditelja na sve ono što se događa u njihovoj obitelji.

Nošenje može biti direktan odgovor na ovu potrebu, barem kad je riječ o mlađoj djeci. O dobrobitima nošenja za dijete puno toga su već rekli brojni stručnjaci, ali i oni koji nošenje ”žive” svaki dan – roditelji.

Sigurnost smo mi

blank

Nošenje izuzetno dobro djeluje na povezanost roditelja i djeteta. Posebno je to slučaj kad je beba još mala i u većoj mjeri ovisna o mami. Dijete je u majčinom zagrljaju u prirodnom okruženju. Sluša otkucaje majčina srca, a to je glazba koju vrlo dobro poznaje otkako je bilo u majčinom trbuhu. Još jedan osjećaj mu je poznat, a to je sigurnost i zaštićenost. Nošenje omogućava majci i da “uhvati” i najmanji znak koji joj pokazuje beba čija sposobnost komunikacije još nije razvijena. Kad je riječ o starijoj djeci, nošenje može povećati djetetov interes za otkrivanje svijeta jer djeca istražuju okolinu iz sigurnosti maminog i tatinog zagrljaja.

blank

Djeca možda ne razumiju sve, ali većinu vremena osjećaju ono što se događa oko njih. Također, svoje reakcije često prilagođavaju upravo reakcijama svojih najbližih. Kad je riječ o podražajima, važno je biti umjeren i uvijek pratiti reakcije djeteta. Naime, podražaji su dobri za dijete, sve dok ga ne naprežu i ne izazivaju negativne reakcije djeteta. Stimulaciju možemo usporediti s puštanjem glazbe djetetu: glazba pozitivno utječe na dijete, ali ako je preglasna, tada može izazvati neželjene reakcije i štetiti detetu. Isto je i s nošenjem prema naprijed.

Osluškujmo svoje dijete

Za roditelje koji odaberu nosiljku koja ima i položaj prema naprijed važno je imati nekoliko stvari na umu. Osim što se beba treba samostalno posjedati, biti dobre kontrole vrata i glavice, treba biti na određenom kognitivnom i emocionalnom stupnju razvoja zbog čega se preporučuje da se taj položaj koristi kad beba napuni oko 6. mjeseci.

blank

Podražaji su ovdje jako važni budući da je beba okrenuta prema okolini. Ako roditelji primijete da mogućnost kontakta očima djetetu nedostaje, trebaju ga prilikom nošenja okrenuti prema sebi. Pravilo je lako: ako vozite dijete u kolicima okrenuto prema naprijed, tada to možete učiniti i s ergonomskom nosiljkom – s tim da ćete uz nošenje osjećati svoje dijete još bližim nego kada je u kolicima.

Nošenje si možete olakšati odabirom ergonomske nosiljke – nosiljka treba biti ergonomska za roditelja i dijete u svim položajima nošenja. Prilikom odabira nosiljke, provjerite ima li nosiljka koju kupujete odobrenje Hyp Dysplasia Instituta i Organizacije za zdravlje kralježnice AGR.

Kako znam da je nosiljka ergonomska? Za dijete je važno da nosiljka ima široki panel tako da njegovi kukovi uvijek budu u „M“ položaju, a kralježnica podržana u „C“ položaju. Nosiljka koja je udobna za roditelje rasporedit će težinu djeteta na trup, ramena i kukove roditelja. Podstavljeni pojas ili lumbalna potpora i pojastučene naramenice, svakako su nešto na što treba obratiti pažnju pri kupovini nosiljke. Zapamtite: važno je da se osjećate udobno dok nosite svoje dijete jer ćete jedino tako uživati u tome u potpunosti!

Cijela obitelj može sudjelovati!

Važno je i da razbijamo stereotipe o tome da samo mame nose. Tate jednako mogu nositi i biti osjetljivi na dijete kao i mame. Štoviše, sad kad su u većini slučajeva oba roditelja kod kuće bilo bi odlično kad bi oba roditelja bila uključena u nošenje. Uostalom, na taj način omogućavate svom partneru ili partnerici onaj prijeko potreban trenutak „za sebe“, ili da se više posveti starijem djetetu.

blank

U posljednje vrijeme primjećujemo da se starija braća i sestre (ako je razlika u godinama dovoljna) mogu uključiti u brigu za bebu tako da je nose u nosiljci. Ako još nisu dovoljno veliki, mogu oponašati mamu i tatu tako što koriste nosiljku za lutke ili plišane igračke, što će uticati na njihov dodatni mir i zabaviti ih u zatvorenom prostoru, ili tijekom šetnji.

Na kraju važno je upamtiti: u vrijeme kada nam je nesigurnost stvarnost, sigurnost naših najmanjih nema cijenu.

[divider]

[featured_box img=”11876″ img_width=”160″ pos=”left”]

Izjava IBCICC – Međunarodnog odbora certificiranih savjetnika/ca za nošenje djece

Kako nositi u vrijeme COVID-19 virusa? Pročitajte opće savjete Međunarodnog odbora certificiranih savjetnika/ca za nošenje djece ovdje: IBCICC Covid 19

[/featured_box]
[divider]